Drie jaar cel voor verkrachten dochter

JustitieDe rechtbank in Leeuwarden heeft gisteren een 49-jarige man uit het Friese Boornbergum veroordeeld tot vier jaar celstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk. De man kreeg de straf opgelegd wegens het langdurig en stelselmatig seksueel misbruiken van zijn indertijd 13-jarige dochter. Volgens de rechtbank heeft hij ''zijn plichten als opvoeder ernstig verwaarloosd en alleen gedacht aan zijn eigen lustbevrediging.'' Bovendien betwijfelt de rechtbank of de veroordeelde werkelijk is doordrongen van het kwalijke van zijn handelen.

Toen de man werd gearresteerd ontkende hij alle beschuldigingen. Later gaf hij echter alles toe. Hij was begonnen zijn dochter te strelen onder de douche nadat zijn vrouw hem bedrogen zou hebben en geen seksueel contact meer met hem wilde. Het misbruik van zijn dochter ging van kwaad tot erger tot uiteindelijk stelselmatige verkrachtingen aan toe.

De moeder had vanwege een ernstige ziekte lichamelijke beperkingen, dus de man kon makkelijk ongezien zijn gang gaan. Hij wachtte wel tot de zoon des huizes naar bed was gegaan. ''Het meisje durfde niets te vertellen, het kind wilde haar moeder sparen. In haar slachtofferverklaring schreef ze dat ze een dagboek heeft bijgehouden waarin ze alle 'ellendige geheimen' opschreef. Het dagboek spreekt boekdelen'', aldus de officier van justitie twee weken geleden. Hij had vier jaar tegen de man geëist.

De rechtbank hield het op drie jaar plus één jaar voorwaardelijk, zodat de veroordeelde door de reclassering begeleid kan worden en een behandeling kan ondergaan. Aan zijn dochter moet de man een schadevergoeding van 2500 euro betalen. De moeder van het gezin zit tegenwoordig in een verpleeghuis en er loopt een echtscheidingsprocedure. Het inmiddels 19-jarige slachtoffer kampt nog steeds met de gevolgen van het misbruik.