Google beschuldigd van geschiedvervalsing

Icoon BuitenlandsHet vervangen van foto's van New Orleans van na de orkaan Katrina met foto's van vóór de ramp doet de slachtoffers van die ramp geen recht, aldus het comité van afgevaardigden aangaande de ramp. Google gebruikt oude foto's in Google Maps.

Het Comité heeft vrijdag het hoofd van Google Inc., Eric Schmidt, om uitleg gevraagd waarom het bedrijf oude foto's gebruikt in zijn database. "Wat Google doet is in feite de geschiedenis vervalsen. Het is grof onrecht ten opzichte van de slachtoffers en nabestaanden", aldus Brad Miller, democratisch afgevaardigde voor Noord Carolina. Het verwisselen van foto's van na de ramp met die van voor de ramp lijkt op een poging om de heropstanding van New Orleans er beter te doen uitzien dan hoe de situatie er in werkelijkheid voor staat.

Direct na Katrina was er een enorme vraag naar foto's van mensen die geëvacueerd waren en wilden zien of hun huis nog bestond of beschadigd was. Zoals het er nu voor staat is een trip door Google Maps een surrealistische reis door een stad die grotendeels niet meer bestaat. Het is een stad waarbij parkeerterreinen afgeladen vol zijn en veel jachten klaar liggen om uit te varen voor een vakantie. In de realiteit is de situatie een stuk anders. Complete buurten zijn weggevaagd, parkeerterreinen zijn leeg, kerken en winkels bestaan niet meer en het leven lijkt totaal verdwenen in sommige buurten.

John Hanke,een woordvoerder van Google Maps, zei dat een combinatie van de resolutie, helderheid en datum van een foto een factor zijn voor de keuze welke foto te gebruiken. De latere update bleek veel duidelijkere foto's op te leveren. Deze bleken echter voor de ramp te zijn genomen. Er wordt zo snel mogelijk een correctie uitgevoerd die een beter beeld moet gaan geven van New Orleans.

Het is niet bekend wanneer de wisseling van de foto's is gebeurd. Miller heeft Google uitdrukkelijk om uitleg gevraagd of Google benaderd is door een instantie van de overheid. Hij wil weten of die een verzoek hebben gedaan de foto's te veranderen. Hij wil voor 6 april een antwoord hebben. "Om oudere foto's te gebruiken als er al nieuwere foto's beschikbaar zijn is in mijn ogen regelrecht bedrog", aldus Miller.

Edith Holleman, woordvoerder voor het comité van afgevaardigden, zei dat het nuttig is om te begrijpen hoe Google zijn foto's krijgt en toepast omdat mensen Google zien als een eerste bron van informatie. In tegenstelling tot Google Maps is Google Earth wel up to date als het gaat om de situatie rond New Orleans.

Met dank aan Nood-kloon voor de herschreven en vertaalde submit.