Ridderorde geweigerd door oud-directeur Fryske Akademy

Icoon BinnenlandsDe oud-directeur van de Fryske Akademy Lammert Jansma vond zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau niet goed genoeg. Hij leverde zijn onderscheiding direct na ontvangst weer in bij burgemeester Arie Aalberts van Dantumadeel.

"Ik heb wel eens ridders gezien. Dat waren schoolmeesters en dat ben ik niet." Volgens Jansma wist men vooraf dat dit zou gebeuren als het lintje niet hoog genoeg was. Jansma werd geridderd voor zijn wetenschappelijk werk voor de Fryske Akademy. Dit instituut, opgericht in 1938, houdt zich bezig met onderzoek en onderwijs met betrekking tot Fryslân en zijn bevolking, in het bijzonder de taal en de cultuur.

Jansma was drie jaar eerder aan de kant gezet, maar dat had geen doen met zijn wetenschappelijke kwaliteiten. In 2002 en 2003 leed de Akademy een verlies van een miljoen euro. Na onderzoek werd Jansma, toen wetenschappelijk directeur, samen met zakelijk directeur H. Biemans buitengezet. Toch vind Jansma dat hij indertijd ernstig tekort is gedaan. Zijn voormalige werkgever en zijn oud-collega's hebben hem diep teleurgesteld. Het heeft hem zo aangedaan, dat hij zich niet meer kan concentreren. "Ik ben veroordeeld tot het bestaan van een huisslak."