Chinees als examenvak

Een primeur voor het Hilversumse Gemeentelijk Gymnasium. Als eerste school van Nederland mogen zij Chinees als eindexamenvak aanbieden. Staatsscretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs heeft de school daarvoor toestemming gegeven.

In 2010 zullen de eerste leerlingen het eindexamen Chinees afleggen. Een exact aantal kon plaatsvervangend rector Hans Crum nog niet geven. "Maar momenteel zijn er zeventien leerlingen met Chinees bezig", aldus Crum.

Het Chinees als examenvak was op eigen initiatief van de leerlingen. Crum zegt hierover: "Uit een conferentie kwam naar voren dat daar behoefte aan was. Zoals de leerlingen ook het gevoel hadden dat ze beter moeten worden voorbereid op de multi-culturele samenleving."

De school heeft van de staatssecretaris tevens toestemming gekregen het vak Chinees in de onderbouw gelijk te stellen aan Frans of Duits. De 710 leerlingen tellende school ziet dit besluit als een erkenning van het belang van het vak Chinees in het Nederlandse leerstelsel.

Vijfentwintig leerlingen begonnen anderhalf jaar geleden vol enthousiasme met het vak Chinees. Zeven leerlingen haakten af. "Dat valt niet tegen. Dat Chinees heel moeilijk is, ervaren de meeste scholieren niet zo", vertelt Crum. De school is een samenwerkingsverband aangegaan met de Chen Jinglun Highschool in Peking. De samenwerking zal gaan leiden tot een uitwisseling van leraren en leerlingen.