Kamer wil Blood & Honour verbieden

Icoon PolitiekDe extreem-rechtse skinheadbeweging Blood & Honour moet in Nederland zo snel mogelijk worden verboden. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer, zo bleek vandaag in een uitzending van het tv-programma EénVandaag. Voorstander voor het verbod zijn CDA, SP, PVV, ChristenUnie en D66. Samen goed voor 84 zetels.

Namens het CDA liet Kamerlid Mirjam Sterk in EénVandaag weten: ''Wat ons betreft is het een uiterst gevaarlijke organisatie die verboden moet worden. Wij zullen Justitie-minister Hirsch Ballin vragen om een verbod.''

EénVandaag toonde beelden die eerder deze maand waren opgenomen op de militaire begraafplaats in het Belgische Lommel, waar Blood & Honour een herdenking hield voor gesneuvelde SS'ers. De aanhangers van de organisatie liepen rond met Nederlandse vlaggen, hakenkruizen en brachten de Hitlergroet. Nog geen twee weken geleden werden bij Combat 18-lid Arris de B. een grote hoeveelheid wapens aangetroffen in diens woning in Spijkenisse. Combat 18 is de knokploeg van Blood & Honour.

Eerder dit jaar arresteerde de politie in Uitgeest ruim twintig leden van Blood & Honour toen ze circa honderd demonstranten van de Antifascistische Aktie (Afa) aanvielen die een bijeenkomst van de Nationalistische Volksbeweging wilden verstoren. Blood & Honour hield echter buiten de wacht met onder meer knuppels, boksbeugels en ploertendoders.

Gevaarlijk
In EénVandaag stelde cultureel antropoloog Jaap van Donselaar, medewerker van de Anne Frank Stichting en onderzoeker van extreem-rechts, dat de beweging steeds gevaarlijker wordt: ''Blood & Honour is een gevaarlijke groepering, vanwege het openlijk racistische en vanwege betrokkenheid bij gewelddadigheden. En dat neemt de laatste tijd toe.'' Een andere expert op het gebied van extreem-rechts, Jaap van Beek van de antifascistische onderzoeksgroep Kafka, was nog helderder over de groepering: ''Ik denk dat Blood & Honour Nederland een terroristische organisatie is.''

Blood & Honour is al verboden in Duitsland en Spanje. In België is een verbod in de maak nadat vorig jaar september een aantal leden werden gearresteerd die mogelijk aanslagen wilden plegen op de basisstructuren van het land om het zo te ontwrichten met als uiteindelijke doel een staatsgreep.

Blood & Honour is het grootste netwerk van neo-nazi's ter wereld. Er zijn afdelingen in de Verenigde Staten en in bijna alle Europese landen.



B&H-spandoek op NVU-demo in Nederland
(Foto Kafka)