Tilburgse imam ontkent uitlatingen

BinnenlandsDe omstreden Tilburgse imam Ahmed Salam heeft gisteravond in het tv-programma Pauw en Witteman ontkend dat hij ooit heeft opgeroepen de Nederlandse Staat schade toe te brengen. Ook andere anti-Westerse uitspraken die op zijn conto worden toegeschreven, ontkende hij te hebben gedaan. Het zou volgens hem allemaal berusten op een misverstand.

Imam Salam, die 2004 het nieuws haalde door voor het oog van de camera te weigeren de hand te schudden van toenmalig minister Rita Verdonk, kreeg eind december van de Tilburgse PvdA-burgemeester Ruud Vreeman te horen dat hij eigenlijk niet in Nederland thuishoort vanwege zijn radicale islamitische gedachtegoed. Bij Pauw en Witteman vertelde Salam gisteren dat zijn moskee nu goed contact heeft met de gemeente Tilburg.

Ahmad Salam veroorzaakte in 2002 overigens ook al flinke opschudding in Tilburg. Zo predikte hij dat mannen hun vrouw best met fysiek geweld terecht zouden mogen wijzen. Ook verkondigde hij eerder dat mannen niet moeten trouwen met vrouwen die buitenshuis werken, omdat die vrouwen daardoor ongehoorzaam worden. Samen zwemmen voor islamitische jongens en meisjes vond hij ook niet door de beugel kunnen.

VVD-Kamerlid Henk Kamp zei deze week dat het bewust tegenwerken van integratie strafbaar moet worden gesteld. Zij zouden de Nederlandse nationaliteit moeten kwijtraken. Ook zouden moskeeën waar zij preken, gesloten moeten kunnen worden, stelde Kamp.

SP-leider Jan Marijnissen, ook aanwezig in de uitzending, vond de reactie van Kamp nogal voorbarig, vooral omdat de imam ontkent de uitlatingen te hebben gedaan. Hij vond het gesprek aan tafel een zinloos welles-nietes-spel, omdat degene die zeggen dat de uitspraken wél gedaan zijn, niet in de uitzending waren. Volgens Jeroen Pauw en Paul Witteman zijn de uitlatingen echter uitdrukkelijk aan de orde gekomen in een driehoeksoverleg tussen Openbaar Ministerie, de politie en burgemeester Vreeman. Marijnissen liet nog wel weten dat het scheiden van jongens en meisjes op islamitische scholen wat hem betreft een veel groter probleem is, dan wat er in moskeeën plaatsvindt.

Zoon
De imam had voor de uitzending zijn, ook al omstreden, zoon Suhayb Salem meegebracht voor de broodnodige vertalingen. De in 1989 vanuit Syrië naar Nederland gekomen imam is de Nederlandse taal nog onvoldoende machtig. De twee hadden als eis gesteld dat er aan tafel geen alcohol (wijn) gedronken mocht worden, omdat hun geloof dat niet toestaat. Pauw en Witteman voldeden aan die eis, zodat alle gasten, inclusief Marijnissen en auteur Auke Kok, aan een glaasje water zaten. Hetgeen Kok nog de opmerking ontlokte dat dit alcoholverbod hem eigenlijk door de imam en zijn zoon opgedrongen was.

In de uitzending van Pauw en Witteman werd ook nog duidelijk dat Suhayb Salem, die verloofd is met de handenschuddenweigerende docente Samira Dahri uit Utrecht, één van de adviseurs was van de Commissie Gelijke Behandeling die Dahiri in het gelijk stelde. Van belangenverstrengeling was volgens Suhayb echter geen sprake, omdat de docente toen nog niet zijn aanstaande vrouw was.



Uitzending te zien via de site van P&W

Met dank aan FOKwa voor de submit.