Voetbal: Uitslag Slovenië - Nederland

Icoon VoetbalHet Nederlands elftal heeft de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Slovenïe met 0-1 gewonnen. In een aantrekkelijk duel kwamen beide ploegen aanvankelijk niet tot scoren maar een tweemaal van richting veranderd schot van Van Bronckhorst bezorgde Oranje de overwinning.

Met debutant Ibrahim Afellay rechts op het middenveld begon Oranje aan de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Slovenië. Urby Emanuelson startte als linksback en Giovanni van Bronckhorst kreeg op het middenveld de voorkeur boven Clarence Seedorf. Dirk Kuijt begon in plaats van Klaas-Jan Huntelaar als centrumspits.

In het eerste kwartier kreeg de thuisploeg tweemaal een aardige mogelijkheid maar beide keren stonden de Slovenen buitenspel. Oranje had een licht veldoverwicht maar deed er vrij weinig mee. De beste aanval van Oranje was voor Wesley Sneijder maar zijn schot vanaf de zestien meter ging over. Kort daarna opnieuw een grote kans voor de Ajacied. Een goede bal van Robben op Kuyt leidde de aanval in. Het schot van Sneijder op aangeven van de Liverpool spits kon door Handovic worden gekeerd.

In het vervolg van de eerste helft was Slovenië niet de mindere van Oranje en kreeg het enkele aardige mogelijkheden. De kans om op voorsprong te komen kwam kort voor rust. Lavric kreeg de bal in de middencirkel aangespeeld waarna een lange rush volgde. In de zestien meter aangekomen kon hij de rust niet bewaren, mede omdat Bouma inmiddels teruggekomen was, en zijn schot ging dan ook ver over. Op de momenten dat Slovenië gevaarlijk was volgde meestal een snelle counter die wel enigszins voor gevaar zorgde. Uitgespeelde kansen leverde het echter niet op waardoor de brilstand met het ingaan van de rust nog steeds op het bord stond, al had Joris Mathijsen op aangeven van Kuyt Oranje in de 44e minuut op voorsprong kunnen zetten.

Al direct na de pauze was Nederland het dichtst bij de voorsprong nadat Wilfred Bouma tegen de paal kopte uit een corner. Enige minuten later probeerde Ibrahim Afellay het eens van afstand, zonder succes. Oranje kreeg in het begin van de tweede helft nog enkele grote kansen, ondermeer via Arjen Robben maar ook zijn doelpoging werd niet in een doelpunt omgezet. Een één tweetje tussen Kuyt en Sneijder leverde ook geen voorsprong op. Nederland gaf de thuisploeg in het eerste gedeelte van de tweede bedrijf geen kans om iets terug te doen, Oranje zette goed druk en creëerden veel kansen maar geen doelpunten.

Toch kreeg Nederland bijna een doelpunt tegen toen, wederom Lavric, een enorme kans om zeep hield. De inleiding tot de Sloveense aanval was een misvatting van Bouma die de bal verkeerd inschatte. De aanvaller had daarna teveel tijd nodig om Van der Sar te verschalken. De druk op Slovenië nam af en dit leverde kort na de voorgaande kans opnieuw een mogelijkheid op, nu voor Acimovic maar Johnny Heitinga kon een doelpunt voorkomen.

Tot vijf minuten voor tijd stond de beginstand op het scorebord. Van Basten haalde Afellay naar de kant en bracht Clarence Seedorf binnen de lijnen. Koud in het veld schoof hij de bal in de voeten van Giovanni van Bronckhorst. Zijn uithaal werd door de verdedigers tweemaal aangeraakt maar belandde wel tegen de touwen en zodoende stond Oranje ineens op voorsprong. Ondanks een zeer grote kans in de slotseconden van de partij pakte Oranje wel drie punten.

Voor meer nieuws over sport kijk je op FOK!sport!