'Internettelefonie mag worden afgetapt'

Icoon TelecomTelefonie via het internet mag worden afgetapt door Justitie. Dit vindt staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk. Hij stelt dat communicatie via het internet mag worden afgeluisterd omdat het onder de Telecommunicatiewet valt. Ook vindt hij dat gecodeerde gesprekken mogen worden afgeluisterd en dat Justitie bij de softwarefabrikant aanspraak mag maken op de sleutel.

Veel mensen maken tegenwoordig gebruik van internettelefonie met programma's als Skype. Voor opsporingsinstanties en inlichtingen- en veiligheidsdiensten is het aftappen van telecommunicatie van groot belang. Aanbieders van deze vorm van communicatie zijn verplicht hieraan mee te werken.

Ernst Hirsch Ballin, minister van Justitie, kan niet vertellen hoeveel gesprekken er worden afgetapt in Nederland. ''Niet omdat ik dat niet zou willen of omdat het de toekomstige opsporing van misdrijven zou hinderen. Maar omdat we die cijfers gewoon niet centraal hebben.'' Het aftappen van communicatienetwerken zal voortaan centraal worden gecoördineerd door het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Nu doet ieder korps dit nog afzonderlijk.