Moeder doodde 5 kinderen uit 'goedheid'

Icoon BuitenlandsDe moeder uit het Belgische Nijvel die eind februari haar vijf kinderen vermoordde, deed dit uit altruïstische gevoelens. Zij beschouwt 'leven' als iets slechts, ellendigs en verderfelijks. Haar kinderen, van wie ze zielsveel hield, wilde zij de ervaring van dit leed, of in haar eigen woorden: "de pijn van het overleven", besparen. Daarom sneed zij zelfverzekerd, doelbewust en zonder een greintje gewetenswroeging hen één voor één de kelen door.

De vrouw, Geneviève Hermitte genaamd, wilde ook haarzelf verlossen van deze wereld, maar faalde. In haar verklaringen vertelt de 40-jarige dat zij de moorden niet in een verstandsverbijstering heeft begaan, maar dat ze die tot in detail had voorbereid. In de anderhalf uur die ze voor de vijfvoudige moord nodig had, heeft ze ook geen moment geaarzeld.

Komende maandag moet de raadkamer bepalen of zij langer in de cel moet blijven. Haar advocaat is niet van plan om vrijlating te vragen. "De experts moeten hun werk kunnen doen", zegt hij. Bovendien wil Justitie de moeder permanent in de gaten houden om te voorkomen dat zij zelfmoord pleegt.

Geneviève Hermitte was in de afgelopen jaren psychisch weggezakt. Eén maand voor de moorden was haar man, Bouchaïb Moqadem, naar Marokko vertrokken om zijn moeder te bezoeken. Geneviève was bang dat tot overmaat van ramp haar echtgenoot haar wilde verlaten. Dat zou haar zijn ingefluisterd door haar beste vriendin, tegen wie nu een klacht is ingediend wegens smaad. Het langdurige verblijf van de vader in Marokko zou te maken hebben gehad met prijsvoordeel op zijn ticket. Zelfs na de moorden verklaarde hij nog steeds van zijn vrouw te houden. In de afgelopen dagen heeft ook hij een zelfmoordpoging ondernomen.


Omwonenden leggen bloemen bij het huis
waar het drama plaatsvond.