Volksunie wil Zwarte Weduwe herdenken

De leider van de neonazistische Nederlandse Volksunie (NVU) Constant Kusters heeft de gemeente Rheden laten weten dat ze ''er verstandig'' aan doet om ''een laatste groet'' aan de zaterdag overleden Zwarte Weduwe Rost van Tonningen niet te dwarsbomen.

''Ook wij hebben het recht om onze doden de laatste eer te bewijzen. Doen de gemeente en de politie daar moeilijk over, dan komen we ieder jaar terug. Wie kaatst kan de bal verwachten'', aldus Kusters.

Florentine Rost van Tonningen overleed afgelopen weekend op 92-jarige leeftijd in België. Jaren geleden kocht ze al een graf op begraafplaats Heiderust in Rheden. Het is niet mogelijk voor de Gelderse gemeente om te verbieden dat de Zwarte Weduwe haar laatste rustplaats inneemt, daar een ieder recht heeft op een graf.

Inwoners van Rheden vrezen dat het graf van Van Tonningen een bedevaartsoord wordt voor extreemrechts. Bovendien liggen op de begraafplaats ook slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Aanstaande zaterdag wordt de Zwarte Weduwe, de de laatste decennia meerdere keren is veroordeeld voor het verspreiden van nazistische denkbeelden en lectuur, in besloten kring ter aarde besteld. Tijdens de Tweede wereldoorlog was ze getrouwd met SS'er Meinout Rost van Tonningen, die in de Tweede Wereldoorlog voor de Duitse bezetter president was van De Nederlandsche Bank.