Zomertijd: Vannacht gaat de klok een uur vooruit

Icoon zomertijdIn de nacht van zaterdag op zondag zal de zomertijd weer ingaan. Dit houdt in dat om twee uur de klok een uurtje vooruit wordt gezet, naar drie uur. De zomertijd zal dit jaar duren van zondag 25 maart tot zondag 28 oktober.

Geschiedenis
De zomertijd is ingevoerd om ervoor te zorgen dat het niet in het holst van de nacht al licht wordt, maar dat het 's ochtends een uurtje langer donker blijft. Hierdoor kunnen we 's avonds een uur langer van het licht genieten. Zonder zomertijd zou het eind juni rond half vier 's ochtends al licht worden en tegen half tien donker. Dankzij de zomertijd verschuift deze periode een uur.

In 1916 werd de zomertijd in Nederland ingevoerd, waarna hij in 1945 weer werd afgeschaft. Sinds 1977 is de zomertijd weer van kracht. De Londense aannemer William Willett was de eerste die serieus voorstelde om de zomertijd in te voeren. "Gedurende de helft van het jaar schijnt de zon al een paar uur als wij nog liggen te slapen en gaat ze al onder als we thuiskomen van ons werk. Waarom zetten we de klok in die periode niet vooruit?" De zomertijd zou veel elektriciteitskosten kunnen besparen, omdat het 's avonds een uur langer licht is.

In de Verenigde Staten is de zomertijd drie weken geleden al ingegaan. Dit is gedaan om energie te besparen en criminaliteit en verkeersongevallen te verminderen.