Balkenende: EU is toe aan nieuw onderhoud

Icoon EuropaHet huis van de Europese Unie is opnieuw toe aan onderhoud. Zoals elk gebouw zijn steeds moderniseringen nodig om te kunnen voldoen aan de eisen van de nieuwe tijd. ''Zo blijft de EU een huis waarin mensen zich thuis voelen. Een stevig huis met open vensters.''

Dat zei premier Jan Peter Balkenende donderdag in de Ridderzaal op het Haagse Binnenhof waar de officiële Nederlandse viering van vijftig jaar Europese Unie plaatsvindt. Daar wordt in aanwezigheid van Koningin Beatrix en haar jongste zoon prins Constantijn en vele binnenlandse en buitenlandse genodigden een cultureel programma over Europa gebracht.

Balkenende wees er in zijn speech op dat de Europese Unie heeft meegeholpen ons leven beter te maken. ''Die rol kan de Unie ook de komende vijftig jaar spelen.'' De EU wordt volgens hem terecht een van de meest succesvolle projecten in de geschiedenis genoemd. Europa klinkt volgens Balkenende dan wel abstract en ver weg, ''maar Europa, dat zijn wij. Europa zit in ons''.

De premier gelooft dan ook niet dat de tijd van grote Europese idealen voorbij is. Hij wees op het ideaal van een schone energievoorziening en een sterke milieuvriendelijke economie. Maar: ''idealen zijn niet gratis. Ze vragen moed, hard werken en doorzettingsvermogen.''

Het doet Balkenende goed dat vooral Nederlandse jongeren tussen de 15 en 25 jaar het meeste vertrouwen hebben in de EU. ''70 procent van hen heeft er vertrouwen in'', zo haalde hij een recent onderzoek aan. ''Zij zijn veel meer Europa-minded dan de ouderen.'' Balkenende hoopt dat we allemaal nog iets van dat jeugdig enthousiasme leren.



'Europa, dat zijn wij; Europa zit in ons.'