PvdA en SP willen puntenrijbewijs invoeren

De Tweede Kamerfractie van de PvdA wil het puntenrijbewijs, dat nu alleen voor beginnende bestuurders geldt, voor alle autobestuurders invoeren. ''Nu het puntenrijbewijs voor beginnende automobilisten zijn vruchten afwerpt, is de tijd rijp voor een algemeen puntenrijbewijs'', zegt PvdA-Kamerlid Lia Roefs.

Autobestuurders die veel te hard of met een slok op gaan rijden of zich agressief gedragen, moeten strafpunten krijgen. Bij een nog nader vast te stellen puntenaantal raakt de bestuurder dan zijn rijbewijs kwijt.

De PvdA heeft al de steun gekregen van de SP. De SP ziet niet in waarom beginnende bestuurders nu anders behandeld zouden moeten worden dan ervaren automobilisten. CDA, VVD en ChristenUnie plaatsen echter kritische kanttekeningen bij een puntenrijbewijs voor iedereen. Zo zit het CDA niet te wachten op het bestraffen van lichte snelheidsovertredingen met puntenaftrek. De ChristenUnie vindt het voorstel ''sympathiek'' maar wil eerst weten of het aantoonbaar de verkeersveiligheid vergroot.