'Imams Australië moeten imago verbeteren'

Imams in Australië moeten hun imago verbeteren door zich als vrijwilliger in te zetten als brandweerman of lid van een reddingsbrigade op surfstranden. Dat heeft de voorzitter van de grootste moslimorganisatie in Australië, De Libanese Moslim Associatie, woensdag gezegd.

Volgens Tom Zreika moeten de islamitische geestelijken hun imago verbeteren, omdat Australië ''genoeg van ons heeft''. Zreika meent dat de moslims net zo impopulair zijn als de communisten dat ooit waren. Hij beschuldigt sommige imams ervan aan te zetten tot haat ''met de belachelijke rechtvaardiging dat ze handelen uit zelfverdediging in een tijd van oorlog, maar we zijn niet in oorlog'', aldus Zreika.

''Wij zijn een nieuwe gemeenschap geworden, vooral in het Westen, en sommigen van worden dermate afgewezen door onze acties waardoor het leven ondragelijk wordt voor ons en onze kinderen'', aldus Zreika.

Hij doelde blijkbaar op de vooraanstaande moslimgeestelijke Sheikh Taj Aldin al-Hilali die vorig jaar voor veel ophef zorgde toen hij schaars geklede vrouwen vergeleek met ''onbedekt vlees''. Ook maakte hij de voorouders van Australiërs belachelijk die vaak als gedetineerden naar Australië werden gestuurd. Hij merkte hierbij op dat moslims meer recht hadden op het land.

''Het zou geweldig zijn als een imam met een tulband op een bosbrand zou blussen naast andere vrijwilligers'', aldus Zreika.