Monument voor Theo van Gogh onthuld

In het Oosterpark in Amsterdam is gisteren 'De Schreeuw' - het kunstwerk ter nagedachtenis aan de in november 2004 vermoorde film- en opiniemaker Theo van Gogh - onthuld. Theo's zussen Jantine en Josien van Gogh deden de plechtpleging. Burgemeester Job Cohen van Amsterdam en voorzitter Martin Verbeet van stadsdeel Oost-Watergraafsmeer spraken de aanwezigen kort toe.

Volgens Cohen is het beeld ''een ode aan het leven van Theo van Gogh, de man van de polemiek en van het vrije woord''. De Amsterdamse burgemeester zei dat daar onmiddellijk na de moord maar ook daarna veel over is gezegd en geschreven. ''Zoveel dat je op een moment als vandaag bij de onthulling van De Schreeuw het daar niet over moet hebben. Temeer daar het geschreeuw alleen maar is toegenomen. Overal in Nederland. Ook in de politiek. Hij kon provoceren maar een schreeuwlelijk was hij niet, want het ging hem om het debat, op het scherpst van de snede.''

Het beeld, gemaakt door kunstenaar Jeroen Henneman, verbeeldt de vrijheid van meningsuiting en hoe Van Gogh de mond werd gesnoerd. Eén kant van het 4,5 meter hoge beeld laat een achterovergebogen en schreeuwend gezicht zien. De andere zijde verbeeldt een gesloten mond.

Teeuwen
Cabaretier Hans Teeuwen, een goede vriend van Theo, sloot de bijeenkomst af met een paar woorden en een lied voor het vrije woord. ''Het moet niet gekker worden. Donner kondigde na de moord op Theo een wet van de vrijheid van meningsuiting en godsdienst aan. Dat was een één-tweetje met Mohammed B. die hier vanwege detentieverplichtingen niet bij kon zijn'', brulde Teeuwen.

Zijn liedtekst was één lange provocatie tegen religie en voor vrijheid van meningsuiting. ''Zet God op de pot, steek de profeet in je reet en dans voor het vrije woord. En als je dan wordt doodgeschoten heb je van dit lied genoten. De een die wordt verdreven, de ander wordt vermoord; hiep hiep hoera voor het vrije woord!

Christenhonden, geitenneukers, iedereen doet mee. Jezus en Mohammed op een openbare plee. Nee ik mag niet kwetsen, mijn excuses, en voor straf laat ik me pijpen door de Meiden van Halal.

Het vrije woord gaat nooit verloren, al vliegen de kogels om je oren. Maar als zo'n baard me dood wil schieten, hoop ik dat-ie mist. Want ik ben een bon-vivant, ik ben geen zelfmoordterrorist.''




De Schreeuw

Met dank aan typtypo en FOKwa voor de submit.