Dijksma wil verplichte taaltoets peuters

Icoon OnderwijsAls het aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs, PvdA) ligt, komt er uiterlijk 2009 een verplichte taaltoets voor driejarigen op consultatiebureaus. Bij een achterstand moet er taalles gevolgd worden. Het aanbod wordt vergroot.

''De tijd van een incidentele aanpak is voorbij. We moeten zorgen dat kinderen zonder taalachterstand aan de basisschool beginnen,'' zei Dijksma woensdag. Investeren in taal verdient zich volgens haar later terug in een lagere schooluitval en een betere arbeidsmarktpositie. Het actieplan concentreert zich op de vier grote steden, plus Oost-Groningen en Zuid-Limburg, waar de problemen met taalachterstand het grootst zijn.

Het plan vergt een objectieve toets. Dijksma wil ook ouders erbij betrekken, maar zij is er gerust op dat zij die zal weten te overtuigen. ''Het gaat erom dat er 100 procent aanbod van taalles komt. Er is nu te weinig plek.''

Nu gaan 35.000 probleemkinderen naar de voorschoolse opvang. Dat moeten er 75.000 worden. De VVD pleitte bij de algemene beschouwingen in september, toen het vorige kabinet-Balkenende 3 van CDA en VVD er nog zat, voor zo'n taaltoets. Over de middelen die nodig zijn, wil Dijksma praten met de bewuste steden en regio's. Een beslissing is over drie maanden te verwachten. Daarna is de Tweede Kamer aan zet.

De staatssecretaris kreeg woensdag cijfers van Forum, het Instituut voor multiculturele ontwikkeling, voorgeschoteld over aantallen zwarte en witte basisscholen in de 31 grootste steden plus vier gemeenten zoals Doesburg. De uitkomst van dat onderzoek is wisselend. Sommige gemeenten maken werk van het aanpakken van segregatie in het basisonderwijs, andere doen dat onvoldoende.



Dijksma