Klacht Volkert van der Graaf deels terecht

MediaDe Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van Volkert van der Graaf tegen De Telegraaf deels gegrond verklaard. Volgens de Raad heeft de krant de tot 18 jaar cel veroordeelde moordenaar van Pim Fortuyn, onterecht in verband gebracht met de moord op milieuambtenaar Chris van der Werken in 1996. Bovendien heeft De Telegraaf niet genoeg aan wederhoor gedaan.

De krant bracht het artikel 'Bewijs tegen Van der Graaf steeds concreter' afgelopen zomer en citeerde indertijd naar eigen zeggen uit een geheim rapport van de Nationale Recherche. De Raad verwierp de klacht dat De Telegraaf niet had mogen publiceren uit het vertrouwelijke rapport.

Volgens de advocaat van Van der graaf, Quirijn Meijnen, heeft De Telegraaf in het artikel citaten ''gemanipuleerd'', die afkomstig zijn uit een oud rapport, en rechtvaardigen de feiten niet de ernstige beschuldiging van moord. De Raad voor de Journalistiek is het hiermee eens. Meijnen: ''Dit is een belangrijke uitspraak voor mijn cliënt nu van dit rapport kan worden gesteld dat het geen enkel bewijs bevat van zijn betrokkenheid bij de moord op Van der Werken.''

Verder concludeerde de Raad dat het niet anonimiseren van de naam van Van der Graaf (tot Van der G.) in het gepubliceerde rapport – op de website van De Telegraaf – een ongerechtvaardigde aantasting van zijn privéleven vormt.

Gelijk
In 2004 diende Van der Graaf ook al eens een klacht in over een vergelijkbare zaak. Toen ging het om een uitzending van Twee Vandaag waarin de link tussen Volkert en de moord op Van der Werken werd gelegd. Van der Graaf kreeg toen ook al gelijk van de Raad voor de Journalistiek.

De Raad voor de Journalistiek is een onafhankelijke instantie, waar men terecht kan met klachten over journalistieke activiteiten. De Raad geeft dan een oordeel maar kan verder geen sancties, zoals schadevergoeding of rectificatie, opleggen.


Subheader
Volkert van der Graaf

Met dank aan someone voor de submit.