Hypotheekverstrekker New Century dieper in zorgen

Icoon Financieel De Amerikaanse hypotheekverstrekker New Century Financial raakt steeds dieper in de problemen. Een aantal belangrijke schuldeisers weigert nog langer geld te steken in het concern en heeft per brief opheldering gevraagd over openstaande schulden.

Dat maakte New Century, dat dichtbij een faillisement lijkt te komen, maandag bekend. New Century is in de problemen geraakt door de zwakke Amerikaanse huizenmarkt. Bovendien is het bedrijf onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk geknoei met de boeken. Door de problemen verloor New Century vorige week ruim driekwart van zijn beurswaarde. In de elektronische voorhandel maandag ging het aandeel opnieuw bijna 50 procent onderuit.

De New York Stock Exchange heeft daarop besloten de handel in het aandeel New Century stil te leggen. Volgens bronnen bij de beursuitbater wordt zelfs overwogen het bedrijf van de beurs te verwijderen. Aandelen New Century zijn nog krap anderhalve dollar waard, terwijl ze minder dan een jaar geleden nog op 51 dollar stonden.

Tot overmaat van ramp maakten maandag twee advocatenkantoren bekend dat zij namens gedupeerde aandeelhouders een rechtszaak aanspannen tegen de hypotheekbank. Zij eisen schadevergoeding voor personen die tussen april 2006 en maart 2007 aandelen hebben gekocht in New Century. In die periode zou het bedrijf gesjoemeld hebben om verliezen buiten de boeken te houden.

New Century is de op een na grootste hypotheekverstrekker in de Verenigde Staten. In het segment waar de leners een lagere kredietwaardigheid hebben is het bedrijf marktleider. Juist op die markt vallen echter harde klappen omdat veel Amerikanen hun hypotheek niet meer kunnen aflossen.