PvdA wil opheldering afkopen Turkse dienstplicht

PvdA-Kamerleden Jeroen Dijsselbloem en Angelien Eijsink willen opheldering van de ministeries van Defensie en Justitie over renteloze leningen van 5.000 euro die worden verstrekt aan Nederlanders met een Turks paspoort om hun dienstplicht in hun moederland te kunnen afkopen. Het betreft leningen die worden gegeven aan Turks-Nederlandse militairen en politieagenten. Ook krijgen ze een maand betaald verlof om in Turkije een verplichte militaire basistraining te volbrengen, die na de afkoop in Turkije nog evengoed verplicht wordt gesteld.

Iedere man met een Turks paspoort is verplicht om in Turkije dienstplicht te vervullen. Zelfs als ze al vier jaar beroepsmilitair in Nederland zijn.

De voorzitter van de militaire vakbond ACOM vindt de vragen van de PvdA ''rijkelijk laat''. Dit is volgens hem al meer dan twee jaar geleden afgesproken in de onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden in de krijgsmacht. Het ministerie van Defensie laat weten dat deze regeling past in het overheidsbeleid om functies open te stellen voor alle bevolkingsgroepen in Nederland.

Vakbond ACOM liet vandaag verder weten dat moslims in het Nederlandse leger niet gelukkig zijn met de discussie over de dubbele nationaliteit. De moslimmilitairen vinden het vooral pijnlijk dat hun loyaliteit in twijfel wordt getrokken. ''Zij vinden de discussie over de dubbele nationaliteit niet erg, maar het daaraan gekoppelde loyaliteitsdebat vinden zij misplaatst'', aldus de voorzitter van de vakbond..

De Raad van Hoofdcommissarissen liet afgelopen weekend reeds blijken niet blij te zijn met de discussie over de dubbele nationaliteit. Volgens hoofdcommissaris Poelert kan de discussie schadelijk zijn voor de politiekorpsen.

'Giftig mengsel'
De kwestie is actueel geworden door het recente debat over de wenselijkheid van een dubbele nationaliteit, dat Geert Wilders met zijn PVV opstartte. Gisteren kreeg Wilders scherpe kritiek van publicist en PvdA-denker Paul Scheffer. De bijzonder hoogleraar Grootstedelijke problematiek van de UvA neemt het Wilders ernstig kwalijk dat hij het hebben van een dubbele nationaliteit koppelt aan loyaliteit. Scheffer verwijt Wilders het produceren van een ''giftig mengsel'' door die koppeling.

PvdA-prominent Scheffer, die voor de opkomst van Fortuyn al een zeer kritisch stuk schreef over 'het multiculturele drama', is absoluut niet tegen de discussie over de dubbele nationaliteit. Hij roept op tot een open debat. De hoogleraar verwees gisteren naar landen als Australië, Canada en de VS, waar voor specifieke functies (bijvoorbeeld parlementariër of hoge militair) beperkingen gelden voor mensen met meerdere paspoorten. Als voorbeeld noemde hij daarbij die hierboven beschreven kwestie van Turkse Nederlanders die dienstplichtig zijn in Turkije.

Hij riep verder de Marokkaanse gemeenschap in Nederland op in opstand te komen tegen ''de dwingelandij'' van de Marokkaanse regering, die automatisch iedereen met Marokkaanse ouders met de Marokkaanse nationaliteit opzadelt. Hij vindt dat iedereen een eigen keuze kan maken, te meer omdat een tweede nationaliteit mensen kan beknotten in hun vrijheid.