'Churchill gaf Joden deels zelf de schuld'

Winston Churchill was in 1937 van mening dat het deels de eigen schuld was van de Joden dat ze indertijd vijandig werden bejegend. Dat blijkt uit een stuk waaronder Churchills naam prijkt, en dat pas kort geleden werd ontdekt. In Groot-Brittannië publiceren vandaag de dagbladen The Independent en The Daily Telegraph over het stuk.

Volgens Churchill, die na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd benoemd tot premier, was de slechte behandeling van de Europese Joden niet alleen het gevolg ''van de slechtheid van hun vervolgers''. Volgens de Britse staatsman integreerden de Joden onvoldoende in de samenleving: ''De Jood is anders. Hij ziet er anders uit. Hij denkt anders. Hij heeft een andere traditie en achtergrond. Hij wil zich niet laten opnemen.''

Lagen lonen
In het stuk bekritiseerde Churchill ook Joodse werkgevers in de kledij handel en hun gebruik van goedkope arbeid. Omdat gevluchte Joden voor Adolf Hitlers naziregime in Duitsland gewillig waren om voor lagere lonen aan de slag te gaan, drong dat Engelse arbeiders uit hun banen. Churchill noemde dit ''slechte beleid en slecht staatsburgerschap'' dat antisemitisme creëerde.

Elders in het artikel prijst Churchill de Britse Joden overigens als goede, nijvere burgers die de wet respecteerden. Ook erkende hij dat de Joden waren blootgesteld aan een wrede en meedogenloze vervolging.

Waar Churchill weer geen goed woord voor over had, waren de 'Hebrew bloodsuckers' (Joodse bloedzuigers). Daarmee bedoelde hij Joodse zakenmensen die tegen woekerrentes geld uitleenden.

Ghostwriter
Het artikel van Churchill was bestemd voor publicatie in een Amerikaans blad. Het werd echter nooit gepubliceerd omdat een concurrerend tijdschrift - waarvoor Churchill werkte - de publicatie tegen hield.

Volgens dr. Richard Toye, historicus van de Cambridge Universiteit en biograaf van Churchill, probeerde Churchill de Joden juist behulpzaam te zijn met het voorkomen van vervolging. Helaas ging dat volgens Toye wel gepaard met ''bijzonder ongelukkige stereotypes'' en is het ''jammer'' dat Churchill de Joden deels zelf de schuld gaf.

Toye heeft nog een verklaring voor het opmerkelijke artikel van Churchills hand. Het anti-semitische taalgebruik zou zijn toe te schrijven aan een ghostwriter van Churchill. Die was lid van een sterk nationalistische partij en zou in het artikel zijn eigen gedachten de vrije loop hebben gelaten. Letterlijk schrijft The Independent: ''Churchill had a ghostwriter who was a member of the Mosleyite party. This article was the only serious subject the ghostwriter was asked to tackle, in which he went over the top in the use of his language.''