Britse 'sprekende camera's' berispen overtreders luidop

Icoon OpmerkelijkIn het Verenigd Koninkrijk worden burgers op straat in de gaten gehouden door camera's, die zijn verbonden met een commandopost. Binnenkort zal er aan de camera's een luidspreker worden toegevoegd, zodat vanuit de commandopost gereageerd kan worden op overtredingen op straat.

Enkele dagen geleden scheurden twee meisjes in het Noord-Engelse Middlesborough twee bladzijden uit een tijdschrift en gooiden die weg. Plotseling riep een boze stem hen op om het papier in de daarvoor bestemde bak te deponeren. De hele straat kon de berisping volgen.

Middlesborough is de eerste Engelse stad met luidsprekers aan de camera's, maar binnenkort zullen er in vier steden soortgelijke systemen worden geplaatst. Als de proef gunstig verloopt zal de rest van het land volgen.

Er wordt overwogen om de beelden uit te printen en in een plaatselijke krant te laten drukken, om de betrokkene nog meer aan de schandpaal te nagelen. Verder wil men apparatuur plaatsen die gesprekken kan afluisteren, om zo misdaden te kunnen stoppen voordat zij begaan zijn. In Nederland wordt deze techniek al getest.