PvdA onderzoekt 'bijbaan' Kamerlid Arib

De PvdA onderzoekt of het advieswerk van Khadija Arib in Marokko in strijd is met haar werk voor de partij in de Tweede Kamer. Arib zit in een werkgroep die de Raad voor de Mensenrechten in Marokko adviseert over migratievraagstukken.

De werkgroep is onafhankelijk, maar informeert koning Mohammed IV wel over de resultaten.

Arib verwacht dat ze haar werk, voor de commissie en de Kamer, gewoon kan blijven doen. ''Ik zou het erg kwalijk vinden als de uitkomst van het onderzoek is dat ik dit werk niet meer kan doen. De PvdA is er altijd voor geweest dat we ons inzetten voor democratiseringsprocessen in de wereld'', aldus Arib maandag in het Algemeen Dagblad. Ze verwacht dat het fractiebestuur ''niet zwicht voor de hetze die nu gaande is''.

Vrijdagavond had PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar in het tv-programma NOVA nog ten stelligste ontkend dat Arib in de commissie van de koning van Marokko zou zitten. Volgens hem had ze weliswaar toestemming gevraagd voor een dergelijke functie, maar was Arib dat door de PvdA ''ten sterkste ontraden'' en had ze er vervolgens vanaf gezien.  PVV-Kamerlid Geert Wilders vindt dat Arib uit de commissie moet stappen of anders de Tweede Kamer moet verlaten. Hij zal donderdag Kamervragen stellen aan de premier over de kwestie.


Met dank aan FOKwa en markoootje voor de submit.