PVV groeit verder in peiling

Icoon VerkiezingenDe Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders blijft groeien in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. In de laatste peiling voor de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag haalt de PVV vijftien zetels, één meer dan vorige week. Met de laatste Tweede Kamerverkiezingen in november kwam de PVV uit op negen zetels.

De zes zetels winst in de peiling komen vooral van het CDA en de VVD, concludeert De Hond. Linkse partijen verliezen maar beperkt aan Wilders. D66 komt in de peiling op één zetel winst. Het CDA van premier Balkenende komt uit op 35 zetels en de PvdA op 27 zetels: zes minder dan in november. De ChristenUnie blijft op zes zetels staan, net zoveel als met de verkiezingswinst in november.

De PVV doet niet mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Wilders verklaarde te weinig tijd te hebben om zich op die verkiezingen voor te bereiden. De Hond voorspelt dat de uitslag van de provinciale staten erg verschilt van deze peiling. Tien procent moet immers iets anders stemmen dan de PVV en De Hond vreest voor een lage opkomst.

Met dank aan Dior.sun voor de submit.