Opsplitsen Tarantinofilm wekt ergernis filmfans

Icoon FilmNederlandse filmliefhebbers zijn boos over het besluit van distributeur A-Film om de nieuwe film Grindhouse van regisseurs Quentin Tarantino en Robert Rodriguez in twee delen in de bioscoop uit te brengen.

Op filmsites als FilmFocus en Moviemeter roepen fans massaal op om een petitie te tekenen en A-Film te mailen met het verzoek de film niet op te delen.

Grindhouse is een eerbetoon van Pulp Fiction-regisseur Tarantino en Sin City-regisseur Rodriguez aan de gelijknamige Amerikaanse theaters, waar in de jaren zestig en zeventig obscure sciencefiction-, kungfu- en horrorfilms werden vertoond. Bezoekers konden een kaartje kopen voor twee filmproducties, die werden omlijst met trailers van producties die binnenkort gingen draaien.

Het bijna drie uur durende Grindhouse van Tarantino en Rodriguez bestaat uit twee aparte verhalen: de zombiefilm Planet Terror en de thriller Death Proof. Distributeur A-Film brengt deze zes weken na elkaar uit als aparte titels.

"Het opdelen van Grindhouse is hetzelfde als het uitbrengen van Titanic in twee delen", vindt scenarist Steven Friedman. "Eentje met alle gebeurtenissen voor de ijsberg, en een aparte tweede film over het zinken van het schip." Filmjournalist Edgar Schaake is het met hem eens. "In alle landen waar Grindhouse in tweeën wordt gesplitst, ontpoppen zich dit soort initiatieven."

Distributeur A-Film "heeft inderdaad gemerkt dat Grindhouse erg leeft", maar beroept zich op de regels die het bedrijf vanuit Amerika worden opgelegd. "Wij krijgen de film simpelweg in twee delen aangeleverd", legt directeur P. Hermeling uit. "Wij kunnen daar als Nederlandse distributeur niet veel tegen inbrengen."

In Amerika gaat Grindhouse begin april draaien. De Nederlandse premiere van Death Proof staat op 7 juni gepland. Het tweede deel, Planet Terror, is vanaf 19 juli in de Nederlandse bioscopen te zien.