'Nigger' verboden in New York

Icoon BuitenlandsHet Engelse woord 'nigger' mag niet meer worden gebruikt in de Amerikaanse stad New York. De gemeenteraad was het unaniem eens over een resolutie die dat verbiedt. Het besluit heeft vooral een symbolische waarde, daar er geen straffen staan op het gebruik van het N-woord.

De term nigger is vrij populair in de VS. De denotatie van dit woord is 'een persoon met een zwarte huidskleur'. Het probleem zit hem echter niet in de letterlijke betekenis, maar in de connotatie. Bij sommige mensen roept het woord associaties op met de slavernij. Wanneer een blanke een zwarte 'nigger' noemt, wordt dit als schelden gezien. Andersom gebruiken zwarten het N-woord ook veelvuldig om mensen met een zelfde huidskleur aan te duiden. Dit is minder discutabel omdat het dan als een geuzennaam wordt gezien.

De discussie over het N-woord laaide vorig jaar op nadat acteur Michael Richards uit de serie 'Seinfeld' zich als standup komiek meerdere keren aan de term had gewaagd. Verschillende Amerikaanse steden kwamen daarop met een soortgelijke resolutie als die woensdag in New York werd aangenomen.

Voorstanders van de resolutie droegen woensdag buttons met een witte 'N' met een streep erdoor om het signaal kracht bij te zetten. Ook Kurtis Blow Walker, een zwarte hiphop-pionier, had zich eerder uitgesproken voor de resolutie en zei dat zwarte Amerikanen het woord zouden moeten schrappen.

Tegenstanders van de resolutie spraken van een aantasting van de vrijheid van meningsuiting. De negroïde Oscar-winnaar Jamie Foxx gaf eerder al aan het woord niet uit zijn vocabulaire te zullen schrappen, omdat er volgens hem niets mis mee is als zwarten het onderling gebruiken.

Alexa Cabrera - zelf Afro-Amerikaans - zei te hopen dat de resolutie mensen ten minste aan het denken zet over het gebruik van het woord: "Het is een vernederende term, wie het ook gebruikt", zei ze. "Als de KKK het zegt is het verkeerd, maar als (zwarte muzikant) 50 Cent het zegt is het wel oké? Dat gaat er bij mij niet in."