Kleermaker Gümüs vraagt koningin hulp

De Turkse kleermaker Zekeriya Gümüs, die tien jaar geleden naar Turkije moest terugkeren, heeft de hulp van koningin Beatrix gevraagd om weer naar Nederland terug te kunnen komen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag bevestigd naar aanleiding van een bericht in het AD.

Gümüs deed dit woensdag in de Turkse plaats Kayseri waar de koningin tijdens haar staatsbezoek een bezoek bracht aan gezinnen die vrijwillig zijn teruggekeerd naar hun vaderland.

De kleermaker, die in 1997 uit Nederland weg moest omdat hij niet kon aantonen dat hij hier legaal was, was door het actualiteitenprogramma Netwerk getipt over het bezoek van de koningin. Samen met de rubriek reisde hij naar Kayseri. Daar overhandigde hij een brief aan de directeur van het Kabinet der Koningin. Even later schudde hij bij het gastenverblijf de hand van de koningin en sprak heel kort met haar. Brieven aan de koningin worden meestal beantwoord door het betreffende ministerie.

Gümüs zei donderdag in het AD: ''Turkije is mijn land en mijn familie woont hier, maar in Nederland is het beter. Vooral mijn vrouw en mijn zonen hebben heimwee.''

In 2004 werden Gümüs en zijn vrouw Esme overigens opnieuw Nederland  uitgezet   omdat ze illegaal in Nederland verbleven. De vreemdelingenpolitie had beiden gearresteerd omdat Gümüs illegaal aan het werk was in een naai-atelier in Oosterhout.



Zekeriya Gümüs en zijn vrouw Esme