'Vliegticketsheffing levert amper milieuwinst op'

Icoon VervoerEen extra milieubelasting van 24 euro per vliegticket zal weinig tot geen milieuwinst opleveren. Dat heeft het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) geconcludeerd uit een analyse in opdracht van de Tweede Kamer. De heffing is door het kabinet Balkenende-4 in het regeerakkoord opgenomen als maatregel om de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide terug te dringen.

Volgens de MNP zullen Nederlanders door de heffing minder vaak met het vliegtuig gaan, maar zal het aantal vluchten op Schiphol niet afnemen. Het aantal mensen dat overstapt op de grootste luchthaven van het land en het aantal vrachtvluchten zullen ondanks de heffing gewoon toenemen. "Het effect op de CO2-uitstoot van de luchtvaart is hierdoor marginaal."

De Tweede Kamer had om de analyse gevraagd om voor het debat met het nieuwe kabinet van donderdag meer inzicht te krijgen in de haalbaarheid van de geplande maatregelen voor het milieu.

Eerder voorspelde de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) ook al dat de maatregel het milieu niet zou helpen. Volgens de organisatie zouden luchtvaartmaatschappijen door dit soort heffingen niet gestimuleerd worden om zuinigere toestellen aan te schaffen, aangezien de toeslag voor alle typen toestellen gelijk is.