Halsema redelijk content met nieuwe kabinet

Icoon PolitiekIn een interview met het NRC Handelsblad zegt GroenLinksleidster Femke Halsema redelijk tevreden te zijn met het nieuwe kabinet. De politica ziet de oppositie een stuk rooskleuriger tegemoet dan bij aanvang van de vorige regeerperiode, toen er 'geen begin van een gesprek mogelijk was met het kabinet'. Ze wil Bos, Balkenende en Rouvoet in ieder geval een kans geven. "De richting is goed, maar concrete maatregelen blijven uit."

De belangrijkste vooruitgang volgens Halsema is het adieu van de VVD. "Verdonk is vaarwel gezegd en de harde sociale hervormingen, die vooral kwetsbare mensen raakten, zijn voorbij." Daarnaast kan ze zich goed vinden in het sociale gezicht van de coalitie, door de extra investeringen in het onderwijs en doordat mensen met een uitkering er weer bij worden betrokken.

Het partijgezicht van GroenLinks is minder te spreken over de Christelijke invloeden die je in het regeerakkoord tussen de regels door kunt lezen. "Ik vind het niet vrijzinnig en niet geëmancipeerd. De boodschap is te veel: jonge moeders, blijf maar thuis. Het kabinet verruilt te gemakkelijk een links emancipatie-ideaal voor een conservatief gemeenschapsideaal." Over de komende statenverkiezingen kan Halsema zich wel vinden in de gedachtegang van SP-frontman Jan Marijnissen, dat het kabinet wel eens afhankelijk zou kunnen worden van de steun van GroenLinks en SP in de Eerste Kamer.