'Maak Anne Frank Amerikaans ereburger'

De Amerikaanse Democratische afgevaardigde Steve Israel wil dat Anne Frank postuum het ereburgerschap van de Verenigde staten krijgt. De parlementariër uit het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden presenteerde gisteren de tekst van zijn wetsvoorstel. Volgens de Democraat zou Otto Frank, Anne's vader, dit gewild hebben als het Joodse meisje in leven was gebleven.

Onlangs doken brieven op uit 1941 waaruit bleek dat Otto Frank verwoede pogingen deed zijn kinderen en de rest van de familie onder meer in Amerika in veiligheid te brengen. De vlucht uit bezet Nederland mislukte waarna de familie onderdook in Amsterdam in het Achterhuis. Ze werden in 1944 na verraad door de Duitsers opgepakt en naar concentratiekampen vervoerd. Otto Frank overleefde als enig familielid de Tweede Wereldoorlog.

Nabestaanden reageren terughoudend op het Amerikaanse voorstel. Anne Frank, die in 1933 op 4-jarige leeftijd met haar ouders vanuit Duitsland naar Nederland vluchtte voor de nazi's, zou zich Nederlander hebben gevoeld. De Anne Frank Stichting is wel positief.

In 2004 wilde de KRO proberen om Anne Frank alsnog Nederlander te laten worden. Ze stierf in 1945 namelijk als statenloos burger in het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen. Het ministerie van Justitie liet toen weten dat het plan van de KRO onuitvoerbaar was. Dan zou eerst de wet moeten worden gewijzigd omdat die niet toestaat dat mensen postuum het Nederlanderschap verkrijgen.