Iran vuurt voor radar onzichtbare raket af

Icoon Buitenlands Iran heeft bij wijze van experiment een raket afgevuurd die onzichtbaar is op radarapparatuur. De proef is succesvol verlopen. Het zou gaan om een Fajr-3-raket. De raket zou, volgens de mededelingen, verscheidene doelen tegelijk aanvallen. Iran heeft het nieuwe type naar eigen zeggen zelf gebouwd.

De Verenigde Staten zien in de testlancering het bewijs dat Iran "een agressief militair wapenprogramma aan het opbouwen" is, zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het wapenprogramma bevat "pogingen om massavernietigingswapens" te ontwikkelen, aldus de woordvoerder.

Wapenexperts uit onder meer Israël twijfelen aan de Iranese lezing. "Het kan zijn dat ze bluffen", aldus de Israëliër. "Mocht het waar zijn dat ze over dergelijke raketten beschikken, kan het niet zo zijn dat Iran ze zelf heeft geproduceerd zonder hulp van buiten. Ik geloof absoluut niet dat ze zelf een dergelijke geraffineerde raket kunnen maken."

Vandaag werd ook bekend dat Iran in staat is om de Shahab-3-raket op grote schaal te produceren. Deze raket kan Israël bereiken. "We hebben aanzienlijke vorderingen gemaakt in het zekerstellen van onze eigen militaire logistiek. Voor wat betreft de Shahab-3-raket zijn we nu zelfs in staat tot massaproductie", aldus de Iranese minster Ali Shamkhani van Defensie.

Shamkhani ontkende geruchten dat Iran aan een raket werkt met een bereik van 4000 kilometer. Dat waren volgens hem roddels die Israël rondstrooit om Europa bang te maken voor Iran. Iran maakte eerder bekend over raketten te beschikken die 2000 kilometer verder kunnen komen. Volgens onbevestigde berichten gaat het om een modernere versie van de Shahab-3.

Tevens heeft Iran met succes zijn eerste ruimteraket gelanceerd. Dat meldde de Iranese staatstelevisie zondag. "De raket droeg materiaal met zich mee voor onderzoek voor de ministeries van Wetenschap en Defensie", verklaarde dr. Bahrami, het hoofd van het Iranese onderzoekscentrum voor luchtvaart.

"Alle tests (voorafgaand aan de lancering) zijn uitgevoerd in Iranese industriële centra en zijn in lijn met internationale regels", aldus Bahrami. Iran werkt al jaren aan een ruimtevaartprogramma. Dat resulteerde onder meer in 2005 tot de lancering van de eerste Iraanse satelliet de Sina-1. Het apparaat werd met een Russische raket in de ruimte gebracht.

Teheran heeft aangegeven de komende jaren nog verscheidene satellieten in een baan om de aarde te willen brengen.