Stad Brussel denkt aan tol heffen

Het stadsbestuur van Brussel denkt er over om tol te heffen aan de invalswegen naar de Belgische hoofdstad. Op welke manier dat zou moeten gebeuren wordt nog onderzocht. Inwoners van Brussel worden vrijgesteld van de tolheffing. Dat schrijft de Franstalige Belgische krant Le Soir zaterdag.

Op verschillende tijden van de dag moet er dan een andere prijs betaald worden. Een mogelijkheid is dat iedereen die tijdens de spits de stad inrijdt 3 euro moet betalen en dat het op andere tijden gratis is. Ook kan het zijn dat de spits 1,20 euro gaat kosten en daarbuiten 0,50 euro. De plannen zijn nog in een beginstadium. Veel politici plaatsen kanttekeningen bij het plan. Zo zou dit plan ervoor kunnen zorgen dat door de tolheffing bedrijven wegtrekken uit Brussel. Ook zou het tolpoortensysteem erg duur kunnen worden. Andere politici vinden het jammer dat rijke en arme automobilisten allemaal hetzelfde tarief moeten betalen.

Eerder besloot België al tot de invoering van een wegenvignet van maximaal 65 euro per jaar. Dat zou alleen de buitenlandse automobilisten treffen, tot groot ongenoegen in Nederland en bij de toeristische sector in delen van Vlaanderen. Dat plan wordt nu voorgelegd aan de Europese Unie, omdat het mogelijk schade toebrengt aan de interne markt en daarom in strijd is met Europese regelgeving. Het plan is in ieder geval uitgesteld tot januari 2009.

Tolpoort
Tolpoort