Levenslang voor voormalig SS'er

Icoon BuitenlandsEen voormalige Nederlander die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloot bij de SS en die in 1944 drie vermoedelijke verzetsstrijders heeft vermoord, moet alsnog een levenslange celstraf uitzitten. Dit heeft de rechtbank in Aken beslist.

Heinrich Boere is inmiddels 85 jaar oud. Hij was in 1949 in Amsterdam bij verstek ter dood veroordeeld, maar was toen al naar Duitsland gevlucht. In 1980 probeerde Nederland vergeefs te bereiken dat de man zou worden uitgeleverd.

In 2003 vroeg het Nederlandse ministerie van Justitie om de straf in Duitsland ten uitvoer te leggen. Dat verzoek is nu gehonoreerd, zo werd vrijdag bekend. Tegen de beslissing is nog hoger beroep bij het gerechtshof in Keulen mogelijk.

Boere verloor zijn Nederlanderschap nadat hij in Amsterdam ter dood was veroordeeld. Sindsdien werd hij in Duitsland als statenloos beschouwd. Het is juridisch omstreden of hij ooit de Duitse nationaliteit heeft verworven. Duitsland levert geen eigen onderdanen uit aan andere landen.

Bron: zdf.de
Heinrich Boere wil een Duitse verslaggever niet te woord staan