Regering Italië gevallen, Prodi afgetreden

Icoon BuitenlandsDe Italiaanse premier Romano Prodi is woensdagavond afgetreden. Hij bood nadat zijn regeringscoalitie een stemming in de Senaat had verloren zijn ontslag en het ontslag van zijn regering aan bij president Giorgio Napolitano. Die heeft dat volgens het Italiaanse persbureau ANSA geaccepteerd. Prodi leidde de centrumlinkse regering sinds mei vorig jaar. Het was de zestigste regering in Italië in zestig jaar tijd.

Prodi's lijstverbinding L'Unione, waarvan de partijenbond L'Ulivo de belangrijkste groepering vormt, heeft nog steeds een meerderheid in het Lagerhuis van het parlement. Maar de regering was in de Senaat al eerder aangewezen op opgetrommelde ex-presidenten met stemrecht om er een meerderheid te houden.

De precieze aanleiding voor de val is een stemming in de Senaat waarbij het buitenlandbeleid van de zittende minister van Buitenlandse Zaken D'Alema werd afgewezen. Hij wilde 1900 Italiaanse militairen in Afghanistan houden en de Amerikaanse basis in Italië uitbreiden. De oppositie was daar echter tegen.

Het is aannemelijk dat president Napolitano Prodi aanwijst om een nieuwe regering te vormen.