Raket met zwavel tegen broeikaseffect

Icoon WetenschapHet lanceren van raketten om een schild van zwavel rond de aarde te maken zou kunnen bijdragen aan het bestrijden van het broeikaseffect. Deze laag van zwavel zou hoog in de stratosfeer bescherming kunnen bieden tegen felle zonnestralen.

Al in 1995 won professor Paul Crutzen de Nobelprijs voor zijn onderzoek naar groei en afbraak van de ozonlaag. Hij denkt dat zwaveldeeltjes voor een natuurlijke afkoeling van de atmosfeer kunnen zorgen. Op dezelfde manier zoals dat gebeurt bij vulkaanuitbarstingen. Hij bestudeerde de grote uitbarsting van de vulkaan Mount Pinatubo in 1991, waarbij 10 miljoen ton zwavel terechtkwam in de atmosfeer. Gedurende twee jaren na deze uitbarsting daalde de gemiddelde temperatuur op aarde met 0,6 graden.

Ongeveer een miljoen ton zwavel zou voldoende zijn voor een beschermende deken rond de aarde. Dit neemt niet weg dat de consequenties van het opzettelijk inbrengen van gigantische hoeveelheden zwavel in de atmosfeer onbekend zijn. Sinds de industriële revolutie, ongeveer tweehonderd jaar geleden, heeft de verbranding van fossiele brandstoffen op geringe hoogte juist voor veel schade gezorgd doordat miljoenen tonnen kooldioxide en zwavel in de atmosfeer terechtkwamen. Dit veroorzaakte zure regen en schade aan planten en dieren.