Karate met hoofddoekje blijft verboden

De karate-do Bond Nederland houdt vast aan de beslissing dat een karateka uit Utrecht geen wedstrijden mag spelen met haar hoofddoekje om. Dat heeft een woordvoeder van de karatebond dinsdag gezegd.

Volgens hem conformeert het bestuur zich daarmee aan Europese en wereldwijde regels van gelijkheid en heeft de beslissing niets met discriminatie te maken.

De bond reageert op een klacht van de Utrechtse Karate-do Vereniging Kyoukei, die vond dat een van haar vrouwelijke leden wordt gediscrimineerd. Het meisje is moslim en wil graag met haar hoofddoek op wedstrijden spelen. De karatebond liet de vereniging eerder weten dat een verzoek met hoofddoek te mogen spelen zou worden afgewezen.

In de reglementen van de karatebond staat dat mensen die op religieuze gronden een kledingstuk willen dragen dat afwijkt van de standaard, daarvoor een verzoek kunnen indienen bij de Scheidsrechters Commissie.

De woordvoerder beseft dat de zaak gevoelig ligt, maar dat het besluit beslist niet met religieuze uitingen heeft te maken. Volgens hem zijn er geen gevallen bekend waarbij een soortgelijk verzoek is ingewilligd. ''Juist karate is een sport die op gelijkheid gespeeld wordt.''

Vereniging KyouKei wacht met verdere stappen tegen de bond. De woordvoerster zei dinsdag te wachten tot na een gesprek met de voorzitter van de bond. Dat gesprek staat binnenkort gepland.