Twee jaar cel voor bottenbrekende vader

JustitieDe 34-jarige Ricardo B. uit het Friese Burgum is vandaag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot 2 jaar cel voor het veroorzaken van zeker 40 botbreuken bij zijn zeer jonge zoontje. Het jochie, dat op 16 februari 2005 werd geboren, zou tot en met 19 mei van dat jaar door zijn vader dusdanig hard zijn vastgepakt, dat hij tientallen botbreuken opliep.

Tegen B. was door het Openbaar Ministerie (OM) 8 maanden cel én tbs met dwangverpleging geëist. De rechtbank heeft geen tbs opgelegd ''omdat de mishandeling onder unieke omstandigheden plaatsvond''. B. heeft geen strafblad waar vergelijkbare mishandelingen op staan en de twee kinderen van zijn vriendin heeft hij wel ''normaal'' opgevoed. De kans dat mishandeling op deze manier weer door B. wordt gepleegd, acht de rechtbank daarom klein.

B. zou bij de onverwachte geboorte van zijn zoontje ''als vader overvraagd zijn'', aldus de rechtbank. Desondanks oordeelde de rechter keihard. ''Het is haast niet voor te stellen dat verdachte dit geheel weerloze en hulpeloze kind zodanig heeft mishandeld, dat het op verschillende momenten meer dan veertig botbreuken heeft opgelopen.''

Of het OM hoger beroep aantekent tegen het vonnis, is nog niet bekend. De advocaat van B. zal dat waarschijnlijk niet doen. Hoe het staat met de aangifte die de raadsman vorig jaar tegen weblog GeenStijl deed, is ook nog niets bekend. De aangifte werd gedaan omdat het weblog de complete achternaam van B. vermeldde en stelde dat hij handelde in anabole steroïden.