Wit-Rusland legt internet verder aan banden

Icoon Buitenlands Eigenaars van internetcafés in Wit-Rusland moeten precies gaan bijhouden welke websites bezoekers hebben bezocht. Deze informatie moeten zij regelmatig doorgeven aan veiligheidsdiensten. Ook zullen meer sites in het land geblokkeerd worden. Gebruikers krijgen geen toegang meer tot pornografische en gewelddadige sites. Ook gewelddadige games worden uit het land geweerd.

Volgens de regering is deze nieuwe maatregel nodig voor misdaadbestrijding, maar critici zien het als een poging van de staat om de vrijheid van meningsuiting verder te beperken. Het lijkt erop dat het land steeds banger wordt voor een volksopstand, zoals deze eerder in Georgië en Oekraïne plaatsvond. In Wit-Rusland is nooit een succesvolle revolutie geweest.

Wit-Rusland had al sterk de touwtjes in handen wat betreft het internetgebruik. De staat heeft een monopolie op internetverbindingen en iedereen die het internet wil gebruiken moet zich verplicht legitimeren. Kritiek leveren op de regering of het staatshoofd Aleksandr Loekasjenko geldt in Wit-Rusland als een misdrijf. Door talloze organisaties wordt Wit-Rusland gezien als de laatste dictatuur van Europa.