'Saudi-Arabië eist excuses Wilders'

Saudi-Arabië heeft bij de Nederlandse regering zijn ongenoegen kenbaar gemaakt over recente uitspraken van het PVV-Tweede Kamerlid Geert Wilders over de Koran. De Saudische ambassade in Den Haag heeft geëist dat Wilders zijn uitspraken terugneemt en de moslims zijn excuses aanbiedt.

Wilders stelde eerder deze week in een interview met het dagblad De Pers dat moslims de helft uit de Koran moeten scheuren als ze in Nederland willen blijven. Wilders zei dat er ''genoeg verschrikkelijke dingen'' in de Koran staan.

De opmerkingen van Wilders haalden de media in de islamitische wereld middels Marokko, waar kranten afgelopen week berichtten over de uitlatingen van de PVV-leider.

Update 14.57 uur
Geert Wilders piekert er niet over zich te excuseren tegenover moslims voor zijn uitspraken over de koran. ''Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt daar een millimeter van terug te nemen. Zijn ze hartstikke gek geworden? Het is schandalig dat een land dat geen vrijheid van meningsuiting kent, mij de les leest. Ze moeten maar eens leren dat je als parlementariër hier mag zeggen wat je wilt,'' aldus Wilders tegenover RTL Nieuws.

Wilders zal minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken vragen of hij de Saoedische ambassadeur terecht wil wijzen en ''een lesje in parlementaire democratie wil geven''.

Bot heeft zich overigens afgelopen week uitgelaten over de opmerkingen van Wilders inzake de Koran en de islamitische profeet Mohammed (die als hij nu zou leven door Wilders het liefst 'met pek en veren Nederland zou worden uitgejaagd'). Bot zei de uitlatingen van Wilders te betreuren. De minister deed dat nadat de mening van Wilders in Marokkaanse en Pakistaanse media terecht was gekomen. Bot noemde Wilders' uitlatingen niet erg bevorderlijk voor het aanzien van Nederland in het buitenland.


Geert Wilders (PVV)