Albayrak behoudt dubbele nationaliteit

PolitiekDe beoogd staatssecretaris van Justitie, Nebahat Albayrak, behoudt haar dubbele nationaliteit. De Nederlandse van Turkse komaf is niet van plan haar tweede nationaliteit op te geven, zei ze vrijdag voorafgaande aan haar gesprek met formateur Jan Peter Balkenende.

Ze reageerde daarmee op de ophef die donderdag in de Tweede Kamer ontstond over een voorstel van de PVV dat bewindslieden en Kamerleden geen dubbele nationaliteit mogen hebben om belangenverstrengeling te voorkomen. ''Ik doe niets dat in strijd is met de wet, dat is duidelijk'', stelde Albayrak (PvdA). Ze zei na negen jaar Kamerlidmaatschap ''niet zo zenuwachtig'' te worden van de discussie over haar dubbele nationaliteit.

''Ik doe dit met deze identiteit'', zei Albayrak. Ze wees er verder op dat het ook duidelijk is hoe de Tweede Kamer over de kwestie denkt. De fractie van de PVV stond alleen in haar wens dat bewindslieden geen dubbele nationaliteit mogen hebben. Albayrak zou in theorie afstand kunnen doen van haar Turkse nationaliteit. Haar partijgenoot Ahmed Aboutaleb, die staatssecretaris van Sociale Zaken wordt, heeft behalve een Nederlands ook een Marokkaans paspoort.

Aboutaleb kan zijn dubbele nationaliteit niet opgeven, als hij dat al zou willen, omdat Marokko dat verbiedt. Aboutaleb maakte donderdag na afloop van zijn ontmoeting met Balkenende al duidelijk dat zijn dubbele nationaliteit geen enkele belemmering is om te functioneren als staatssecretaris.