Verdonk eens over één nationaliteit minister

Icoon Politiek Demissionair minister van Integratie Rita Verdonk is het eens met PVV-leider Geert Wilders dat een minister en staatssecretaris alleen de Nederlandse identiteit moet hebben. Verdonk gaat echter geen wetgeving invoeren om dit mogelijk te maken: dat laat zij over aan haar opvolger.

Toekomstig staatssecretaris van Sociale Zaken, Achmed Aboutaleb, is volgens Verdonk geen probleem omdat hij zijn Marokkaanse nationaliteit niet weg kan doen. Nebahat Albayrak is van Turkse afkomst en kan haar Turkse nationaliteit wel opgeven. Verdonk vindt dat zij dit moet doen om aan te geven dat zij zich honderd procent inzet voor Nederland.

Verdonks stellingname zette opnieuw (na Wilders) de Tweede Kamer op z'n kop. PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem ergerde zich aan de uitspraken van de minister. "Nederland telt meer dan 1 miljoen inwoners met een dubbele nationaliteit. Ik heb de grootst mogelijke moeite met de suggestie dat deze mensen meer dan anderen hun loyaliteit en vaderlandsliefde moeten betuigen". Naïma Azough van GroenLinks noemde de uitspraken van Verdonk "schandalig" en "gotspe". Azough heeft zelf twee nationaliteiten. Ze stelt dat het hebben van twee nationaliteiten niet leidt tot een gebrek aan loyaliteit.

Het was Verdonks laatste debat in de Kamer. Het debat werd fel gevoerd en leidde opnieuw tot grote tegenstellingen tussen links en rechts. De discussie was tekenend voor de jaren dat Verdonk minister was. De toekomstige minister van Integratie, Ella Vogelaar, hoopt de tegenstellingen te verkleinen en de polarisatie te verminderen.