Bot treurt om afscheid

Icoon Politiek Ben Bot, de huidige minister van Buitenlandse Zaken, vindt het "jammer" dat hij niet kan aanblijven op zijn post. Hij had het liefst nog een termijn blijven zitten. "Dit wordt waarschijnlijk mijn laatste reis als minister. Jammer dat ik niet mag doorgaan", zei hij woensdagavond na overleg in Servië.

Bot moet wijken voor zijn partijgenoot Maxime Verhagen, die voorheen fractievoorzitter van het CDA was. Bot dacht eerst zijn werk voort te kunnen zetten in het nieuwe kabinet. Verhagen zou in eerste instantie namelijk minister van Economische Zaken worden. Toen de post Onderwijs naar de PvdA ging is Van der Hoeven op Economische Zaken gezet. Verhagen opteerde daarop voor Buitenlandse Zaken.

Bot weet niet precies waarom het zo is gelopen. "Ik heb me er niet mee bemoeid. Iedereen kent mijn staat van dienst. Ik geloof dat ik het ministerie goed achterlaat en dat ik het land goed op de kaart heb gezet". Bot vond dat zijn "enorme" netwerk na tien jaar gewerkt te hebben bij de Europese Unie in zijn voordeel heeft gewerkt bij zijn ministerschap. Hij heeft er vertrouwen in dat Verhagen het ook goed zal doen. "Ik denk dat hij een goed minister zal zijn. Het is iemand met grote vaardigheden", zei Bot over Verhagen.

Bot volgde minister Jaap de Hoop Scheffer op, die secretaris-generaal van de NAVO werd. Bot's ministerie haalde enkele belangrijke successen. Zo lukte het hem om Sara en Ammar terug naar Nederland te halen. Ook organiseerde Nederland het voorzitterschap van de Europese Unie succesvol en hielp hij mee om de kloof tussen de Verenigde Staten en Europa te verminderen.