Schaatsen: Wüst wereldkampioene allround

Icoon SchaatsenSchaatsster Ireen Wüst is zondag in Heerenveen wereldkampioene allround geworden. De 20-jarige Brabantse gaf in een vol Thialf op de 5000 meter haar opgebouwde voorsprong niet meer prijs. Zilver was voor Anni Friesinger, het brons ging naar Cindy Klassen.

Voor de inwoonster van Goirle betekende het haar eerste wereldtitel. Eerder dit jaar werd ze al tweede op de WK sprint, achter Friesinger. Zilver was er ook op de Europese titelstrijd allround, waar Wüst de Tsjechische Martina Sablikova voor zich moest dulden.

Wüst is tweedejaars professional. Vorig jaar debuteerde ze, als wereldkampioene bij de junioren, bij TVM. Het hoogtepunt in dat jaar was onmiskenbaar de Olympische titel op de 3 km, die ze in Turijn veroverde. Ze haalde daar ook nog eens brons op de 1500 meter.

Wüst werd derde op de vijf kilometer, 7.01,60. Sablikova won de afstand in een baanrecord 6.49,31. Claudia Pechstein, voor het eerst in twaalf jaar naast het podium in de eindrangschikking, won brons op de langste afstand.

Paulien van Deutekom werd zevende op de 5 km. Met 7.06,21 reed ze ongeveer 16 seconden onder haar persoonlijk record. De debutante eindigde als zesde in de eindrangschikking. Marja Vis, die last had van een keelontsteking, klasseerde zich als tiende.

Reactie Wüst
''Dit is waanzinnig'', was de eerste reactie van Ireen Wüst. ''Het publiek gaf me vleugels. Toen ik aan de start stond wist ik al dat het goed zat. Wereldkampioen, dat klinkt mooi hé.''

Alleen in de nacht voorafgaand spookten vreemde scenario's door het hoofd van Wüst. ''En dat waren scenario's waarop ik niet zo zat te wachten. De laatste paar 5 kilometers waren niet om over naar huis te schrijven geweest. Eenmaal hier viel alles van me af.''

Wüst straalde het hele weekeinde zelfvertrouwen uit. ''Dat kwam omdat ik in mezelf geloofde. Ik voelde me goed. Van het begin wist ik dat het er in zat. Het is ook een geweldig seizoen, waarin eigenlijk alles lukt. Van de eerste wedstrijd af.''

Ireen Wüst is pas de vierde Nederlandse die wereldtitel allround bij de vrouwen heeft veroverd. Stien Baas-Kaiser ('67 en '68), Atje Keulen-Deelstra ('70, '72, '73 en '74) en Renate Groenewold (2004) gingen haar voor.


-
Zie voor meer sportnieuws FOK!sport.