Kernfusie stap dichterbij

Icoon WetenschapNa een verbouwing, sinds augustus vorig jaar, gaat in maart de experimentele kernfusie reactor van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) starten met een nieuwe serie experimenten. Kernfusie is de volgende generatie kernenergie. Het heeft enkele voordelen vergeleken met het huidige kernsplijting, bijvoorbeeld dat het geen kernafval oplevert. Het zal naar verwachting pas over tientallen jaren beschikbaar zijn.

Eén van de belangrijkste redenen van de verbouwing was het maken van voorzieningen die het proces van kernfusie voor een langere tijd in stand te houden. Tot nu toe lukte het slechts om dit kernfusie-proces in korte pulsen vast te houden. Een belangrijk voordeel van kernfusie is dat bij een storing het proces vanzelf stilvalt, zodat er geen ontploffing, zoals in Chernobyl, kan plaatsvinden. Deze ontwikkelingen zullen ertoe kunnen leiden dat we de "ouderwetse" en gevaarlijke vorm van kernenergie, de kernsplijting, op termijn kunnen vervangen door kernfusie. Ook is deze vorm van energie in onuitputtelijke hoeveelheden aanwezig.

In het afgelopen jaar zijn technici erin geslaagd om een soort magnetron in de fusiereactor in te bouwen. Deze magnetron geeft de elektronen in het plasma in de reactor een extra duwtje. Kernfusie berust op het principe van het samenvoegen van de atoomkernen van waterstof. Hieruit ontstaat helium en komt energie vrij. Dit samenvoegen gebeurt onder de extreem hoge temperatuur van 50 miljoen graden. Bij deze temperaturen bestaan niet meer de “normale” vormen van stoffen, zoals vast, vloeibaar en gasvormig, maar is er een andere vorm met de naam plasma.

De tweede belangrijke modificatie is de installatie van een cryopomp die wetenschappers in staat stelt om de dichtheid van het plasma over langere tijd te regelen. Dit is een cruciale stap om een geleidelijke stroming van plasma over een lange periode te bereiken. Enkele andere veranderingen zullen researchers in staat stellen om nauwkeuriger eigenschappen zoals dichtheid en temperatuur van het plasma te meten. Ook zullen electrische- en magnetische velden die opgewekt worden in het plasma beter gemeten kunnen worden.