Sharon Dijksma wil fractie PvdA leiden

Icoon Politiek

Sharon Dijksma is kandidaat voor het fractievoorzitterschap van de PvdA. Zij liet dat zaterdag weten in een reactie op de uitlating van Jacques Tichelaar dat hij Wouter Bos wil opvolgen als fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer mits er geen vrouwelijke kandidaat is.

Tichelaar stelde dat vrijdag in het televisieprogamma Faktor Freed van de Friese regionale omroep. Dijksma zei zaterdag beschikbaar te zijn. ''Ik heb er lang over nagedacht, al in een vrij vroeg stadium.'' Zij zou het een geweldige uitdaging vinden Bos als fractievoorzitter op te volgen. Het zou kunnen dat zij gevraagd wordt voor een post in het nieuwe kabinet. In dat geval maakt Dijksma een nieuwe afweging.

Bos wordt vicepremier in het nieuwe kabinet. Daardoor komt de positie van fractievoorzitter vrij. Tichelaar was secondant van Bos in de onderhandelingen met CDA en ChristenUnie over een nieuw kabinet. Hij zei vrijdagavond niet het kabinet in te gaan. ''Ik blijf in de Kamer'', aldus Tichelaar. Verder zei hij voor Omrop Fryslân dat Bos zou zijn opgestapt als de PvdA niet in de regering was gekomen.

Afgetreden
Bos zelf verklaarde vandaag in een interview in NRC Handelsblad dat hij 22 november vorig jaar op de verkiezingsavond zou zijn afgetreden als de SP groter was geworden dan de PvdA. De SP won 17 zetels en kwam met 25 leden in de Tweede Kamer. De PvdA verloor 9 zetels en heeft er nu 33. Die uitslag viel Bos zwaar. Hij heeft de tegenvallende uitslag als een persoonlijk falen ervaren. ''Ik ben niet alleen verantwoordelijk voor hoe het gegaan is, ik heb zelf ook fouten gemaakt.''



Dijksma