Dikke patiënten naar dieren mri-scan

Icoon MedischDe Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht krijgt steeds vaker dikke mensen op bezoek die door een mri-scanner gehaald moeten worden. Door hun omvang kunnen ze niet in de normale mri-scanner die ziekenhuizen hebben.

Volgens Mirjam Martens, woordvoerster van de faculteit, is hun scanner niet groter, maar kan die wel zwaardere personen aan. ''In een ziekenhuis kan een tafel tot 200 kilo hebben, mensen die zwaarder wegen komen bij ons.'' Omdat de doorsnede van de scanner ook niet groot is, kunnen alleen de kop en de poten van de koeien en paarden erin. ''Dit geldt ook voor mensen. Dikke patiënten die problemen hebben met hun romp, kunnen dus ook bij ons niet terecht.''

Verpleegkundigen worden steeds vaker geconfronteerd met extreem dikke en zware patiënten. Een Haarlems ziekenhuis schakelde onlangs een vrachtwagen in voor het vervoer van een dikke patiënt. Volgens een woordvoerder van Verhuisbedrijf Deudekom wordt hij ongeveer zes keer per jaar ingeschakeld om dikke patiënten die niet in een reguliere ambulance passen, te vervoeren. Ambulancezorg Drenthe maakte daarom gisteren bekend voor een kwart miljoen euro een speciale, versterkte ambulance - 'De tank' genaamd - aan te schaffen die zelfs de zwaarste patiënten kan meenemen.