Radicale islampredikers trekken regio in

BinnenlandsIn Nederland zijn circa 20 radicaal-islamitische jongerenpredikers actief die ook geregeld de provincies intrekken, zo schrijft het Nederlands Dagblad vandaag op basis van gegevens van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). De predikers verkondigen een niet-gewelddadige vorm van het salafisme, een orthodoxe stroming binnen de islam.

Het afgelopen jaar gaven de salafistische predikers lezingen in Amersfoort, Apeldoorn, Assen, Breda, Culemborg, Den Bosch, Ede, Enschede, Gouda, Heerlen, Leerdam, Roermond, Tiel en Utrecht. Daar verkondigden ze een sterk anti-westerse boodschap. Ze zien het als een plicht hun geloofsopvatting te verspreiden en zieltjes te winnen.

De bijeenkomsten werden soms bezocht door tientallen, veelal Marokkaanse, jongeren in de leeftijd van 16 tot 25 jaar. De Nederlands sprekende geloofsverkondigers reizen het land door vanuit bestaande salafistische centra, zoals de As Soennah-moskee in Den Haag, de El Tawheed-moskee in Amsterdam en de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven.

De AIVD vreest dat de bijeenkomsten voor jongeren een opstapje zijn naar radicalisering of in sommige gevallen jongeren in de armen van een terroristisch netwerk drijft. Naast het 'gewone' salafisme bestaat er namelijk ook de het jihadistisch salafisme. Tot die stroming worden de leden van de Hofstadgroep gerekend.

Aanhangers van het salafisme streven naar een terugkeer van de zuivere islam ten tijde van de profeet Mohammed. Ze weigeren te integreren in de Nederlandse samenleving en zijn voor het stichten van een islamitische staat. Demissionair VVD-minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken zei vorige week nog in de Tweede Kamer dat de salafistische predikers moeilijk zijn aan te pakken. Ze blijven tijdens hun preken namelijk meestal binnen de wet. Volgens de AIVD komt het geregeld voor dat predikers zich gematigder uitlaten dan ze werkelijk zijn, onder druk van buitenstaanders.

-
Link: achtergrond artikel in het ND over de predikers.