Amerikaan simuleert 20 jaar gekte

Icoon Domme criminelenDe 26-jarige Pete Costello heeft zich bijna 20 jaar lang voorgedaan als een geestelijk gehandicapte. Zo wist hij samen met zijn moeder overheidssteun op te strijken. De in Washington woonachtige fraudeur moet vrijdag voor de rechter verschijnen. In mei moet ook zijn moeder verantwoording afleggen bij de rechtbank.

Costello wist de autoriteiten te overtuigen dat hij een verstandelijke beperking had door bijvoorbeeld krom te lopen, in zijn gezicht te plukken en niet te communiceren. Sinds zijn 7e jaar hield hij dit toneelstuk vol. Zijn moeder deed daaraan mee, door te beweren dat haar zoon zichzelf niet kon wassen, niet kon werken en niet in staat was om auto te leren rijden. Volgens het openbaar ministerie hing ze hetzelfde verhaal op over haar dochter, die niet is aangeklaagd.

Sociaal werkers werden achterdochtig en wisten nadien de hand te leggen op video-opnamen uit een rechtszaal. Daarop is te zien dat Costello zonder moeite bezwaar maakt tegen een boete voor een verkeersovertreding.

Moeder en zoon Costello zouden in al die jaren ruim 170 duizend euro aan speciale bijstand hebben opgestreken. De rechter kan hen veroordelen tot het (deels) terugbetalen van dit bedrag, en daarnaast tot het uitzitten van een gevangenisstraf van maximaal 1 jaar.