CDA'er Joop Wijn verlaat politiek

Icoon Politiek CDA-kopstuk en minister Joop Wijn van Economische Zaken verlaat de politiek. Hij heeft dat maandag aan CDA-leider Jan Peter Balkenende laten weten, zo heeft Economische Zaken bekendgemaakt.

De 37-jarige Wijn is niet beschikbaar voor een ministerspost in een nieuw kabinet en gaat ook weg uit de Tweede Kamer. Hij wil terug naar het bedrijfsleven. Hij heeft nog geen nieuwe baan.

De CDA'er zegt dat zijn besluit los staat van de discussie over het fractievoorzitterschap, waarvoor zijn naam de ronde deed. "Ik heb mijn partij al in augustus laten weten dat ik voor deze functie in ieder geval niet beschikbaar zou zijn." Ook heeft zijn stap niets te maken met de signatuur en de beleidsvoornemens van het nieuwe kabinet.

Wijn benadrukt dat hij in 1998 al had aangegeven de Haagse politiek te beschouwen als een tijdelijke onderbreking van zijn loopbaan in het bedrijfsleven. "Afgelopen zomer, in de hectiek van de ontstane politieke situatie, heb ik onvoldoende tijd gehad om na te denken over de vraag of ik mijzelf de komende vier jaar opnieuw een politiek ambt zie vervullen. De afgelopen weken heb ik deze persoonlijke afweging alsnog gemaakt."

Wijn zegt dat hij heeft geworsteld met de voorkeurstemmen die hij bij de landelijke verkiezingen kreeg. "Wat voor mij de doorslag geeft is dat deze stemmen in goede handen zijn bij de CDA-bewindslieden en Kamerleden. Bovendien ligt er nu een regeerakkoord, dat in lijn is met de visie waarvoor ik mij de afgelopen jaren sterk heb gemaakt: goed voor economische groei en werkgelegenheid."