Wereldwijd ongeveer 250.000 kindsoldaten ingezet

Wereldwijd zijn tussen de 250.000 en 300.000 kinderen in oorlogen actief. De meeste kindsoldaten vechten in Afrika, maar ook in landen als Colombia en Haïti worden minderjarigen in gewapende conflicten ingezet.

De cijfers zijn bekendgemaakt op een internationale conferentie in Parijs. Frankrijk en het VN-kinderfonds Unicef hebben de tweedaagse conferentie georganiseerd.

Op de conferentie zijn ongeveer driehonderd vertegenwoordigers van onder meer landen, hulpverleners en donoren aanwezig. Bij de opening van de conferentie uitten deelnemers hun zorg over de inzet van kindsoldaten in de roerige Sudanese provincie Darfur.

De Verenigde Naties hebben een zwarte lijst opgesteld van landen waar minderjarigen in oorlogen worden ingezet. Op die lijst staan landen als Burundi, de Democratische Republiek Congo, Sudan, Nepal en Sri Lanka.

De deelnemers aan de conferentie willen in de strijd tegen de inzet van kindsoldaten een aantal uitgangspunten formuleren. Het gaat onder meer om de bevrijding van kindsoldaten en het begeleiden van de minderjarigen bij hun terugkeer in de maatschappij.