'Gevangenen kunnen studiefinanciering aanvragen'

Icoon Misdaad Een aantal Nederlandse gevangenen ontvangt studiefinanciering in de gevangenis. Met behulp van de uitwonende beurs, die kan oplopen tot 752,82 euro per maand, leiden ze een leven in luxe. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag op basis van een eigen onderzoek.

De gedetineerden, die normaal een inkomen van 52 euro per maand hebben, maken gebruik van een slimme constructie. Ze schrijven zich in bij onderwijsinstellingen als het LOI. Door het vrije karakter van die opleidingen lopen de gedetineerden geen risico om uit de opleiding gezet te worden. Omdat ze hun studie veelal niet afmaken en vaak bijlenen blijft er wel een flinke lening staan, maar ze rekenen er op dat die uiteindelijk wordt kwijtgescholden.

"Het was een feest", aldus een 26-jarige man die tussen 2005 en 2006 vastzat en studiefinanciering kreeg. "Opeens was ik rijk. De hele afdeling genoot mee."

Geen controle
De Informatie Beheer Groep, de organisatie die verantwoordelijk is voor het uitkeren van studiefinanciering, geeft toe dat gevangenen zonder problemen een beurs kunnen aanvragen. "Wij registreren niet of mensen in een gevangenis wonen", aldus een woordvoerder. "Als hun aanvraag aan de eisen voldoet, keren wij uit."

Staatssecretaris Bruins van Onderwijs heeft geschokt gereageerd op het bericht. "Dit is van de gekke. Ik ga alle feiten op een rijtje zetten, en als dit volgens de regels is, ga ik kijken hoe we dit gaan aanpakken."